Bentley Library

FAT beat off competition from over 70 submissions to win this RIBA competition in March 2008. We are now working closely with Walsall Council, the stakeholders and user groups to develop our proposals for the new community library and nursery in Bentley. Hopefully the planning application will be submitted in the summer of this year. The 630sqm single storey building sits on a brown field site, the site of the former library, in the heart of suburban Bentley. There are two vertical elements that express the dual functions of the building. These also relate to the tower of the nearby community Church and frame views of the local landmark, the Cairn, which sits atop the adjacent hillock. The library and proposed study centre are arranged around a plinth accessible from the main street. The idea is that the combination of the area’s principle community buildings will provide a new civic focus for Bentley. The masterplan for the site also includes: car parking, the nursery’s outside play area and a new playground.